- žitná celozrnná
- žitná chlebová
- voda, sůl, kmín
- žitný kvas
Hotový chléb váží 700g.
Upéct 100% žitný chléb, a to kulatý, je od začátku do úplného konce samý adrenalin. Všechno musí klanout na jedničku, doby kynutí, poměr vody, mouky, koření. Nic nepřehnat, neuchvátat ani neprošvihnout. Už je mi jasné, proč se s ním dnes vůbec nesetkáte. Na výrobu kulatého žitného chleba má zřejmě nervy a čas málokdo. :-) Následovala spousta mých pokusů a omylů a žitných pauz :-). Trvalo mi to dlouho, než jsem na to přišla. Ale zadařilo se a mám z něho radost. Výsledný chléb je velmi chutný, kůrka je pevná, tlustá a střídka hutná a vlahá. Na přání do něho lze vmíchat třeba drcené lněné semínko, slunečnici,dýni......