Kvasový chléb v několika variantách a jiné kvasové dobroty
Vítejte v mé minipekárně kde můžete ochutnat chléb takový, jaký se pekl v dobách, kdy ještě neexistovaly "zlepšující přípravky" a byla k dispozici pouze mouka, voda a koření. Pro ty, kteří nemají chuť a už vůbec čas se do této činnosti pustit, je to dobrá zpráva. A dobrá zpráva je to i pro ty, kteří si ho doma chtějí sami upéct a chybí jim už jen ten kvas. Ten je u mě neustále k dispozici. Při přípravě kvasových produktů je jedním z důležitých faktorů čas. Chuť a vůně vznikají díky času. Tradiční chléb vykyne jenom tehdy, když neošidíte dobu během níž vzchází kvas, hněte se těsto a posléze kyne. Jeho výroba z přírodního kvasu trvá nejméně 8 hodin. Není vždy stejně dlouhá, jelikož přírodní kvašení neprobíhá vždy stejně. Zjednodušeně řečeno, než se dostane chleba k Vám, stihne 4x vykynout. Má tedy dostatek času a nejlepší předpoklady k tomu, aby měl velkou trvanlivost a Vám chutnal.
V následujícím odkazu na mé video shlédnete přesný postup při přípravě, v tomto případě, žitnopšeničného pecnu.
https://www.youtube.com/watch?v=rXGFIoZ7y1Q
Recept na bílé těsto, ze kterého tvořím veškerý můj pšeničný sortiment, pochází z Kalábrie. V místní pekárně jsem získala od pekařky pšeničný kvas a radu, jak s ním zacházet. Hrdě jsem si přivezla z Itálie v sáčku velký dar, starý 15 let, který mi dělá jen radost a neustále objevuji další a další zajímavé kombinace chutí. Sama jsem byla překvapena jak zásadním způsobem pšeničný kvas ovlivní chuť pšeničného pečiva. Samozřejmě tím odpadá i přidávání ostatních dochucovacích prostředků jelikož pšeničný kvas je přirozeně nasládlý (narozdíl od žitného, který je nakyslý) a způsobuje vláčnost, výrazou vůni a trvanlivost pečiva.
Mimochodem můj žitný kvas je starý 7 let. Velký dík patří mým dcerám, které hlavně se podílely na jeho založení.
Pečení: úterý, čtvrtek, pátek
sobota - pouze na 1. Boršovském trhu ve Farské zahradě
Termíny 1.Boršovského trhu v r. 2020: 21.3, 4.4 ,16.5, 27.6, 29.8, 19.9, 24.10, 21.11, 20.12
Objednání: nejpozději do 16 hod předchozího dne před dnem převzetí
Prodejna: některé z mých produktů můžete zakoupit každé úterý a čtvrtek po 9hod v obchodu
Náš grunt, s.r.o. (vchod z ulice U Černé věže)
Hroznová 18
371 01 České Budějovice
e-mail: cb@nasgrunt.cz
tel.: +420 725 889 698
http://nasgrunt.cz/prodejna-140-6-ceske-budejovice.html?kamZpet=%2F6-kontakty.htm
Suroviny: mouka Zátkova
semínka - pouze česká
využívám výhradně lokální suroviny
Mgr. Lucie Sázavská
Sportovní 403, Boršov nad Vltavou, 373 82
IČ: 03028283
tel: 602 408 990
Podnikatelka zapsaná v živnostenském rejstříku.